RETORIK | VIDEOMÖTE | ICKE VERBAL KOMMUNIKATION

Icke Verbal Kommunikation i Videomöten. Hur och Varför? 

Edvard Raft | Retorikkonsult

Februari 28 | 2021

Videomöten handgester retorik

Om videomöten

Helt ärligt…

Jag gillar inte videomöten. There, I said it.

Jag saknar den mänskliga kontakten. Känslan av att dela samma rum… Energin av en annan människa. Den delen av vår mänskliga kontakt som videomötet inte når… hur vi än gör.

Att få träffa dig. Känna tryggheten i att jag har din odelade uppmärksamhet. Låta tystnaden i mina pauser tala till dig. Det är vad jag vill. 

Men vem är jag att klaga…? Nu är vi här… och i slutändan handlar det om att göra det bästa av de medel som står till vårt förfogande. Och precis där, med de medel som står till vårt förfogande finns det en hel del jobb att göra. Så var börjar vi? 

Vi behöver börja från början… I förståelsen.

  • Vad är det som skiljer videomötet från det fysiska mötet?
  • Vad är det vi går miste om?
  • Vad är det vi kan påverka?
  • Och hur?

Låt oss börja utifrån och in.

videomöten icke verbal kommunikation ljud

Tekniken i videomöten begränsar oss 

Det börjar i ljudet…

Mikrofonen i sig förändrar vår röst… och rummen vi sitter i skapar ofta en känsla av att tala i en burk… det är många saker spelar in när det kommer till hur vår röst uppfattas i videomötet. 

Varför är ljudet så viktigt? 

I oss lyssnare behöver hjärnan anstränga sig mer för att plocka upp originaluttrycket som finns där bakom, men som blivit förvrängd på olika sätt av den digitala kanalen, hårdvaran vi använder och rummen vi sitter i. Energi hos lyssnaren kommer alltså läggas på att tolka röstläget i uttrycket och filtrera bort den digitala dissonansen som påverkar vår förmåga att tolka din sanna intention med din kommunikation.

Hur stor roll spelar rösten i hur vi uppfattar ett budskap? 

När vi tolkar andra människors känslor och intentioner lägger vi ca 38% värde i just rösten… så det är en väldigt stor del av den kommunikativa kakan som förvrängs och gör att budskapet får svårare att nå fram… Jag pratar mer om den forskning som ligger bakom detta i denna post: https://www.linkedin.com/pulse/säger-ditt-kroppsspråk-detsamma-som-dina-ord-edvard-raft-1e/

Tips på mikrofon
Själv använder jag mikrofonen Blue Yeti Nano i mina videomöten. 

Talängslan och scenskräck

Hur använder vi video i videomöten?

På många sätt är den ett mindre problem än rösten, för om vi tar till vara på möjligheterna här, såsom ljussättning och en ordentlig webbkamera… (dvs inte den inbyggda) så visar vi ju faktiskt oss själva så som vi är utan så mycket förvrängningar…

Här handlar det framförallt om att skapa ett bildutsnitt som gör att du kan utnyttja hela dig.

Hur stor roll spelar bilden i hur vi uppfattar ett budskap?

Med en bra kamera och ljussättning kommer dina ansiktsuttryck fram. Bara det säger forskning är 55% av hur vårt budskap uppfattas. Ögonbryn, blicken, munrörelser i ansiktet… allting plockar vi upp som lyssnare helt instinktivt för att tolka dig och ditt budskap.

Men sen har vi ju mer av oss än bara vårt ansikte.

Enligt en ovetenskaplig men intressant undersökning så använde talarna för de mest populära TED talks dubbelt så många handgester som de minst populära talen. Så bara handgester  påverkar hur intressanta vi är att lyssna på. Vilket såklart även gäller för videomöten – kanske är det till och med ännu viktigare eftersom andra delar av vår kommunikation inte kommer fram lika lätt. (Läs undersökningen här: https://www.scienceofpeople.com/hand-gestures/)

Så hur ska jag göra då? 

Det gäller att skapa ett bildutsnitt som gör att du kan utnyttja den fulla potentialen i din icke verbala kommunikation genom ditt ansiktsuttryck OCH dina handgester. (Intressant inspel om vikten av handgester i videomöten: https://publicwords.com/2021/02/23/why-you-need-to-gesture-on-zoom/)

Gör så här

1. Använd en professionell webbkamera. Jag använder en Logitech Brio Ultra HD Pro Webbkamera

2. Se till att kameran står i ögonhöjd och en bit ifrån dig så att du syns i halvbild, dvs halva kroppen syns så även dina handgester är med i bild.

3. Ha aldrig motljus, helst dagljus i ansiktet men om det behövs så använd en extra lampa.

4. Placera rutan för videon hos den du tittar på så nära kameran som möjligt så det uppfattas att du ser in i kameran när du tittar på hens bild.

Men vad är kvar… rösten… bilden… det audiella och det visuella… är det allt i vår kommunikation?

Känslan då…

I nästa bloggpost kommer jag prata mer om känslorna som kan uppstå i videomötet, varför de uppstår, vad vi kan göra åt det och inte minst HUR vi ska göra för att skapa den känsla vi vill uppnå.

Vill du få personlig feedback och coaching kring din retorik i videomötet? Hör av dig till mig så berättar jag mer hur det går till.

Glöm inte att gilla, dela och kommentera om du fann läsningen värdefull.  

Icke verbal kommunikation videomöten

Edvard har en fantastisk förmåga att hitta de genuina egenskaperna hos talaren och utmanar genom det sina adepter att göra sina framföranden personliga, med äkta känsla.

Carin Winberg

Regionalt Marknadsansvarig

Få min senaste E-bok

Innan du ger dig av, lämna din mail här så skickar jag dig en länk till min senaste E-bok. Du kan vara lugn, du kommer inte bli spammad. 

Tack! Du har strax ett mail i din inkorg! Glöm inte att titta i din skräppost om det inte kommit fram.