INTERKULTURELL KOMMUNIKATION | ICKE VERBAL KOMMUNIKATION

 Att tolka och arbeta med interkulturell måste börja i den Icke Verbala Kommunikationen

retorik handgester

Edvard Raft | Retorikkonsult

April 10 | 2024

En gång coachade jag en fransk chef för ett stort byggföretag. Han sa till mig, på charmig fransk brytning, ”Eduard, dom lyssnar inte på mig i ledningsgruppen, dom verkar inte förstå vad jag säger” paus… ”…jag tror det beror på min franska brytning.”

Det här handlar egentligen om interkulturell kommunikation

Det är en fråga som kan belysas ur många olika perspektiv. Hur kulturen påverkar förväntningar på roller och arbetssätt… på ledarskap… på orden och innehållet i vad vi säger… men om du frågar mig så är den icke verbala kommunikationen kanske den viktigaste delen. Det är där vi måste börja om vi vill förstå människors kommunikation, och inte minst våra egna reaktioner på den.

Var börjar man?

Tempot, handgesterna, ögonkontakten, rörelsen, kroppshållningen, avståndet till publiken… det är där vi måste börja analysen när vi försöker förstå interkulturell kommunikation.

Med den franska chefen gjorde vi det jag ofta gör i det här läget… Jag bad honom presentera 3 minuter inför mig, om något som han försökt få gehör för i ledningsrummet.

Efter tre minuter stod det ganska klart för mig var utmaningen låg. Det var inte alls i den franska brytningen.

Det låg uteslutande i två saker: Handgesterna och Tempot.

På franskt manér men på snabb bruten svenska viftade han med händer än hit och än dit… och när orden gick snett åt höger rörde sig händerna lite överallt. Det blev nästintill omöjligt att hänga med i den röda tråden och än mindre tolka budskapet.

Och det intressanta var att när vi efter lite träning lyckades reglera händerna i en tydlig och trygg grundposition framför kroppen, så följde tempot med av sig självt. Plötsligt blev tempot lugnare, orden tydliga och handgesterna fyllde ett syfte istället för att bara viftas runt.

Den franska accenten fick leva kvar… och chefen likaså.

Vill du ha några egna tips på vad du kan göra med dina händer när du talar? Läs mitt tidigare inlägg om det här.

Brottas ni med interkulturella utmaningar i er organisation? Jag håller worskhops i interkulturell kommunikation i allt från en halvdag till 2 dagar. Kontaka mig gärna så berättar jag mer.

Edvard har på ett personligt och professionellt sätt coachat och tränat vår ledningsgrupp i retorik, presentationsteknik och storytelling. Samtliga deltagare gjorde stora framsteg och är idag bättre presentatörer än innan. Jag är väldigt nöjd med vårt samarbete.

 

Arvid Linder

Kommunikationschef

Få min senaste E-bok

Innan du ger dig av, lämna din mail här så skickar jag dig en länk till min senaste E-bok. Du kan vara lugn, du kommer inte bli spammad. 

Tack! Du har strax ett mail i din inkorg! Glöm inte att titta i din skräppost om det inte kommit fram.