RETORIK | HANDGESTER | ICKE VERBAL KOMMUNIKATION

Retorik, Kommunikation och Handgester 

Edvard Raft | Retorikkonsult

Oktober 20 | 2023

Vad ska man egentligen göra med sina händer när man talar inför en publik? Här är några tips som kan hjälpa dig att förstärka ditt budskap och nå fram till din publik!

Visa dina händer: När du talar, låt dina händer vara synliga och använd dem för att förstärka det du säger. Det kan bidra till att skapa en starkare koppling med din publik.

Variera dina handgester: Försök att inte fastna i en enda typ av gest. Variera dina rörelser för att hålla din publik engagerad.

Håll händerna mellan midjan och bröstet: Enligt de klassiska retorikerna är detta det ideala området för dina handrörelser. Det hjälper dig att behålla en balanserad och professionell framtoning.

Utnyttja handflatorna: Att visa handflatorna kan signalera öppenhet och ärlighet och skapa en starkare koppling till din publik. 

När det gäller handgester finns det många olika stilar att välja mellan. Vissa föredrar små och subtila rörelser medan andra använder större gester. Det viktigaste är att hitta din naturliga stil och använda den på ett sätt som känns autentiskt för dig.

En intressant studie visar att handgester kan ha en betydande inverkan på hur ditt budskap uppfattas av din publik. Till exempel visar forskning att talare vid populära TED Talks använder betydligt fler handgester än de som inte är lika populära.

Det tyder på att handgester kan spela en viktig roll för att förstärka ditt budskap och engagera din publik.

När du använder handgester är det också viktigt att anpassa dem till den specifika situationen och platsen där du talar. På större scener kan det vara nödvändigt att förstärka dina rörelser för att säkerställa att alla i publiken kan se och förstå ditt budskap.

Så kom ihåg, när du står på scenen, låt dina händer vara en förlängning av dina ord. Genom att använda dem på ett medvetet sätt kan du skapa en starkare och mer minnesvärd presentation. Så var inte rädd för att låta dina handgester skapa liv och energi under ditt framförande!

retorik handgester

Vill du få personlig feedback och coaching kring din retorik? Hör av dig till mig så berättar jag mer hur det går till.

Edvard har en fantastisk förmåga att hitta de genuina egenskaperna hos talaren och utmanar genom det sina adepter att göra sina framföranden personliga, med äkta känsla.

Carin Winberg

Regionalt Marknadsansvarig

Vill du bli kontaktad?

Få min senaste E-bok

Innan du ger dig av, lämna din mail här så skickar jag dig en länk till min senaste E-bok. Du kan vara lugn, du kommer inte bli spammad. 

Tack! Du har strax ett mail i din inkorg! Glöm inte att titta i din skräppost om det inte kommit fram.