Edvard Raft | Retorikkonsult ● Kursledare ● Föreläsare
22 maj 2018

5 Retoriktips för hängmattan

 

Om du frågar mina vänner, familj eller mina klienter så tror jag dom alla skulle intyga att jag är bra på att bygga ett liv med balans mellan jobb och vila. Jag rör mig mellan ett stilla liv på landsbygden i Portugal till möten, kurser och högre puls i Stockholm. En balans som gör att det känns som ett liv jag inte behöver ta semester ifrån.

Det betyder inte att jag har tjocka murar mellan mitt arbete och min fritid. Det är mer en naturlig balans där inspirationen guidar mig mer än något annat. Likväl är det många som mår bra av att släppa jobbet så mycket som möjligt när den formella semestern nu är här… Vad som då kan hända är att dina egna mål, ambitioner och drömmar får utrymme och gör sig hörda.

Så när du landat en stund då semestern kommit igång. Lagt ifrån dig telefonen och den där boken du annars inte haft tid att läsa, och bara stannat med dig själv en stund, utan annan distraktion. Då kan du höra vad som vill göra sig hört.

Vad som kommer upp kanske bara kräver din egen beslutsamhet. Då handlar det om att motivera dig själv och prioritera det i ditt liv. Eller så kräver det att dina nära och kära också är med på tåget. Eller din närmsta chef…

Här listar jag 5 saker du kan ha med dig i hängmattan för att hjälpa dig mot dina mål i höst.

1. Förstå vad du längtar efter.

En av de största anledningarna att vi inte lyckas med vår kommunikation är att vi inte har koll på vad vi egentligen försöker säga.

Ställ dig själv frågan utifrån en situation du väljer, på jobbet, med kunden, i familjen eller inom ditt egna liv: Vad längtar jag efter?  

Skriv sen ner det i ett stycke på två till tre meningar. Detta är kärnan i det du vill uppnå, en kärna som dessutom bygger på en känsla. Därför är ordet längtan viktig här. Utifrån den här kärnan kan du sen kommunicera. Andas in den, Äg den och Se den framför dig när du talar.

2. Lägg märke till de stunder då du mår som bäst. Och bär dom med dig till scenen.

Ofta är det de sista tre minuterna innan vi ska upp framför en publik som är de värsta. Det är då nervositeten slår på, vi börjar tvivla på vår egen förmåga, hjärnan rusar, saliven försvinner och musklerna drar ihop sig. Det finns flera sätt att motverka det, bland annat genom andning, mindfulness och kroppshållning. Men du kan också använda dig av visualisering.

Träna på att gå till den mentala plats, det vill säga en stund i livet då du mått som bäst, och se den framför dig.

Kanske var det kajakpaddlingen, målgången på Stockholm Marathon, ett kvällsdopp, ett glas på bryggan med en vän eller en promenad i skogen. Dom här mentala platserna använder du sedan när du är på väg upp på scen. Och även för att behålla lugnet när din presentation är igång, det räcker med de där sekunderna då du tar en klunk vatten. Låt känslan i bilden bli levande i dig hela vägen från magen och ut genom dina ögon. Prova nästa gång så får du se.

 

3. Lägg märke till din egen naturliga kommunikation, ditt kroppsspråk och dina gester.

Ja det kan kännas lite underligt och ja det är lite jobbigt att vara så självmedveten. Men för träningens skull är det väldigt givande att se och förstå hur du agerar när du inte står på en scen.

När du bara har ett bra och engagerande samtal med någon om något som du är passionerad för. Hur gör du då? Hur ändrar du ditt röstläge? Var faller din blick? Vad gör du med dina händer?

Målet uttrycks ofta som att ”bara vara sig själv” på scenen. Men vi alla vet att den instruktionen hjälper föga när vi väl står där. Ett steg i rätt riktning är i alla fall att få koll på vad detta ”bara vara sig själv” innebär för dig. Och ja, denna övning kommer med stor sannolikhet bli mer relevant om du reser dig ur hängmattan en stund.

4. Beställ och läs boken TALK LIKE TED av Carmine Gallo.

Det finns tusentals böcker på ämnet retorik och jag har själv bara plöjt en bråkdel av dom. Men om jag ska ge ett tips så är det denna bok. Den ger dig nycklar, inspiration och vetenskap från de bästa presentationerna på TED.com, och har för mig själv varit en stor källa till inspiration.

 

5. Stärk ditt syfte.

Vikten av att ha koll på sitt syfte är något jag varit inne förut. Och nu finns tiden att verkligen landa i det. Jag säger inte det för att ge dig mer jobb nu, utan för att när du verkligen har koll på ditt syfte så kommer det andra jobbet gå så mycket lättare.

Tänk på den enskilt viktigaste retoriska situation du kommer befinna dig i efter semestern. Kanske är det en situation där du länge försökt nå fram till någon men inte lyckats. Försök nu gå till kärnan av ditt VARFÖR. På vilket sätt gynnar det också motparten?

Läs min artikel på temat här.

Jag hoppas du får en fantastisk sommar och ser fram emot att höras snart igen!

Vill du få ett mail när höstens och vinterns kursdatum är satta? Och när jag postar nästa artikel?

Skriv din mail här så hör jag av mig!

7 + 7 =

Kurser och Workshops

En Kurs eller Workshop är startskottet på en utvecklingsresa. En stor del av utvecklingen sker efter träningsinsatsen. För att den utvecklingen ska äga rum krävs det att utbildningen ger ett starkt avtryck. Insikt, förståelse, upplevelse och känslomässigt laddad motivation är nyckelord för att lyckas på sin resa.

Få min senaste E-bok

Innan du ger dig av, lämna din mail här så skickar jag dig en länk till min senaste E-bok. Du kan vara lugn, du kommer inte bli spammad. 

Tack! Du har strax ett mail i din inkorg! Glöm inte att titta i din skräppost om det inte kommit fram.