Vet ni vad. Om jag ständigt löser problemet åt er. Då lär ni er aldrig.

Ungefär så inledde jag samtalet med en av mina trognaste kunder. Jag hade under många år arbetat med retorikcoaching åt organisationen, en-timmes långa retorikträningar som var återkommande varje år. Och varje år återkom ungefär samma målgrupp, med en viss variation. Jag kunde antingen tolka det som att jag gjorde ett bra jobb, eller som att jag inte lyckades lära dem något. Jag tror sanningen var lite av båda.

Träningarna genomfördes inför några av deras större kundevent. Varje gång fanns det en väldigt konkret presentation som behövde tas fram från scratch, utvecklas eller slipas på. Både kring innehåll, struktur och genomförande. Vad jag insåg var att jag ställde liknande frågor år efter år. Jag gav olika förslag på argumentation och struktur som emottogs väldigt positivt och gav bra effekt på presentationen.

Men med tiden insåg jag att min största behållning ligger i när mina klienter själva förstår vad de behöver göra med sin retorik och argumentation för att lyckas övertyga.

De förstår hur de ska finna exempel, metaforer och berättelser som skapar tillit och engagemang. Men det kräver träning som inte hinns med på en timme en gång per år. Därav gick jag i allt för stor utsträckning in och löste problemet åt dem. Vissa av de ledare jag träffade såg det stora värdet i retorikträningarna och tog in mig för att arbeta mer intensivt, under allt från en halv till tre dagar, med deras grupp. Tillslut var jag tvungen att ta samtalet med HR ordentligt.

Jag kan inte längre lösa problemen åt er. Men jag kan hjälpa er att lösa dem själva. 

Jag ville vara en del av min kunds utbildningsportal där alla inom organisationen kunde få chansen att verkligen arbeta med sin retorik – till den nivå att jag inte längre skulle behövas. Så blev det. I skrivande stund har jag lyckosamt genomfört ett tjugotal längre retorikträningar med olika inriktningar, där den mest vanliga är Steg 2 träningen i retorik. Jag ger också kortare föreläsningar för kunden och har fortlöpande retorikcoaching. För det är ju också så att hur mycket du än tränar så gynnas du alltid av ett par erfarna ögon som kan ge dig feedback på allt som syns, hörs och känns, för att stärka din möjlighet att övertyga.

Branch

IT och affärsutveckling genom IT

Målgrupp

IT-arkitekter, säljare, ledare, projektledare, tekniker, upphandlare, affärsutvecklare

Mål

Stärka sin säljpresentation, retorik och förmågan att övertyga om sina budskap och lära sig att bli sin egen och sina kollegors retorikcoach.

Fler Kurser och Workshops

En Kurs eller Workshop är startskottet på en utvecklingsresa. En stor del av utvecklingen sker efter träningsinsatsen. För att den utvecklingen ska äga rum krävs det att utbildningen ger ett starkt avtryck. Insikt, förståelse, upplevelse och känslomässigt laddad motivation är nyckelord för att lyckas på sin resa.

Kontakt

_____________

Mail              edvard@edvardraft.se

Mob              +46708944410

Skype           Edvard Raft

Linkedin      @edvardraft

Säte              Stockholm

1 + 15 =

Få min senaste E-bok

Innan du ger dig av, lämna din mail här så skickar jag dig en länk till min senaste E-bok. Du kan vara lugn, du kommer inte bli spammad. 

Tack! Du har strax ett mail i din inkorg! Glöm inte att titta i din skräppost om det inte kommit fram.